top of page

Vad är konst?

En vanlig fråga många ställer sig är, vad är konst? Vad gör att man får kalla något för konst eller någon för konstnär.


Jag har inget svar på det, men jag har en egen uppfattning.


Den som skapar tavlor med avsikt och skicklighet kan kalla sig professionell målarkonstnär. Emellertid är titeln "konstnär" subjektiv och kan användas för att beskriva individer som skapar konst med olika medier, dock tycker jag man ska avvakta med att kalla sig konstnär tills man själv känner sig redo för det.


För mig tog det ungefär ett år, från att jag lämnat mitt studie-stadie och började visa upp och sälja min konst.


Vad är då konst?


Konst är en form av kreativa uttryck som skapas med en viss skicklighet. Det kan vara visuellt, auditivt eller performativt och kan anta många olika former, inklusive måleri, skulptur, musik, dans, litteratur och mer. Konst skapas ofta med avsikten att framkalla en känslomässig eller intellektuell respons från betraktaren, och kan användas för att förmedla en mängd olika budskap och idéer. I slutändan är definitionen av konst subjektiv och kan variera beroende på kulturella och individuella perspektiv.


Hur kan färgklickar på ett papper vara konst?


Det är en fråga som man ofta hör. Det är inte säkert att tavlan i sig skulle betraktas som ett konstverk ifall den målats av en amatör. Men samma motiv kan vara målat av en konstnär som ägnat hela sitt liv åt konsten, har utbildning och gjort stora framsteg tills hen är där som hen är idag. Ytterst luddigt svar, men jag ser dessa "enklare" målningar ungefär som en autograf. Precis som en namnteckning av en känd fotbollsspelare kan vara värd massor av pengar.


Jag hör alltså inte till den gruppen människor som står och kliar sig under hakan och påstår sig känna någon typ av djuphet i måleriet, det gör jag sällan, även till bra konst. Ser det bra ut så ser det bra ut och då tycker jag om den.


Jag tycker detta är ett intressant ämne, därför valde jag att skriva ett inlägg om detta.

493 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page