top of page
_MG_3730.jpg

Blogg

Välkommen till min blogg, här uppdaterar jag och skriver om utställningar och annat som händer i Ateljén och på andra ställen, samt lite annat om konsten.

Idag vill jag ta upp det heta ämnet om hur artificiell intelligens (AI) och teknologi påverkar konstskapandet och den konstnärliga världen som helhet.


AI och kreativitet: AI har tagit stora steg inom konstvärlden och har förmågan att skapa unika konstverk på egen hand.

Från att generera abstrakta mönster till att efterlikna kända konstnärers stil, har AI blivit en kreativ kraft som utmanar traditionellt skapande.


Människa vs. Maskin: Debatten om huruvida AI kommer att ersätta mänskliga konstnärer fortsätter att vara en het potatis. Jag hoppas att människan kommer att undersöka både fördelar och utmaningar med denna teknologiska utveckling och diskutera hur konstnärer kan dra nytta av denna digitala resurs. Jag måste säga att jag blir lite rädd för hur bra AI kommer att bli. Men jag är samtidigt osäker på om det verkligen kommer att ersätta riktiga konstnärer.


Konstverk skapade med AI: För att visualisera diskussionen delar jag med mig av två akvarellmålningar skapad med hjälp av AI. En bild säger mer än tusen ord, och denna illustration kommer att ge er en konkret uppfattning om hur jäkla bra AI är, eller hur bra den kommer att bli.De här två är skapade med AI genom en prompt: "Aquarelle landscape, deforrestation with orange apocalyptic orange and black sky."


Avslutande tankar: Digitaliseringen öppnar nya dörrar för konstvärlden, och det är såklart upp till oss att utforska och dra nytta av dom möjligheterna. Jag tror det är lika bra att man accepterar att tekniken har kommit så långt, jag var först irriterad och störde mig på att människan hela tiden ska hitta sätt för att ersätta jobb och kreativa personer men det finns liksom ingen anledning att gå runt och tänka på det, för vi är ju redan där och så är det med det.

Välkomna till mitt konstnärliga hörn av världen, där färgerna dansar och landskapet är min canvas. I detta inlägg ska jag dela med mig av mina källor till inspiration och hur jag omvandlar dem till konstverk som förhoppningsvis berör.


Hemvändande till Värmlands vyer:

Uppvuxen i Värmland har jag alltid haft en djup förankring i naturen och dess skiftande skönhet. Skogar, ödehus och förfallna byggnader är för mig som en lekplats för kreativitet. Mitt hjärta slår extra snabbt för Norra Värmland, där jag ofta utforskar för att finna den ultimata inspirationen. Branäs och dess omgivningar är inte bara platser för mig; de är källan till många av mina konstverks själ och hjärta.


Spår från det förflutna:

Mina utflykter i Norra Värmland är fyllda med möten med gamla, övergivna hus som står som tysta vittnen till en svunnen tid. Dessa platser, spöklika och ödegivna, har alltid varit en magnet. De berättar historier om ett förflutet och väcker känslor som jag försöker förmedla genom min konst.


Arbetet som konstnär och ramare:

Mitt arbete som konstnär och ramare har öppnat dörrar till en värld av konstnärlig mångfald. Genom åren har jag mött många konstnärer och fascinerats av olika konstverk. En särskild individ som har präglat mig djupt är Lars Lerin, som jag inte bara betraktar som en inspiration utan också som en idol. Att ha haft möjligheten att träffa honom och bo nära hans museum är som en dröm som gått i uppfyllelse.


Konstnärliga samarbeten och gemenskap:

Mitt yrke har inte bara gett mig insikt i olika konststilar utan även möjligheten att skapa starka band med andra konstnärer. Albin Liljestrand och Erik Hjorth är två sådana individer som har haft en betydande påverkan på min konstnärliga resa. Att kalla Erik både kollega och vän är en ära, och vår gemensamma målarateljé och utställningar är stunder av kreativ förening.


Bildgalleri från mina äventyr:

Här nedan delar jag några av mina fångade ögonblick från Norra Värmland. Dessa bilder representerar inte bara platser utan också källor till min konstnärliga uttrycksfullhet.

Avslutande tankar:

Att måla är för mig inte bara en konstform utan en resa genom mina egna minnen och upplevelser. Norra Värmland är mitt konstnärliga hem, och varje penseldrag är en kärleksfull hälsning till landskapet. Jag hoppas att ni har fått en inblick i min konstnärliga värld och att min passion för Norra Värmland har smittat av sig genom dessa rader och bilder.

Tack för att ni tog er tid att läsa! Glöm inte att utforska era egna källor till inspiration och låta kreativiteten flöda fritt.


Daniel Zausnig

Detta är min tredje akvarellkurs, där fokus denna gång låg på att skapa mörka landskap på pappersark i fullstorlek.


Under kursens gång delade jag med mig av mina personliga metoder och tekniker som jag själv använder för att skapa mina målningar. Målet var att vägleda och inspirera de tre entusiastiska deltagarna genom att introducera dem till en rad olika tekniker som kan användas för att framkalla olika effekter och resultat.


Vi utforskade de subtila nyanserna av mörka landskap, där akvarellmålningens magi verkligen kommer till sin rätt. Från att behärska penseldragens konst till att förstå färgernas dans på papper, var kursen en kort resa genom min värld i Ateljén.


Denna akvarellkurs var inte bara en lektion i teknik, utan också en resa in i konstens djupare dimensioner. Genom att dela min passion för konstens värld inspirerades de tre deltagarna att utforska och uttrycka sig själva genom sina egna konstverk.


Sammanfattningsvis var denna akvarellkurs en odysse genom konstens rika landskap, där varje konstnär lämnade med inte bara tekniska färdigheter utan också en fördjupad förståelse för sitt eget konstnärliga uttryck.bottom of page