top of page

Vad är Art Prints?

Får mycket frågor om Art Prints och vad det är för något.


Tryckeri som trycker ut Art Prints

Art prints är skapade genom olika trycktekniker såsom serigrafi, litografi eller offsettryck och representerar reproduktioner av konstverk. Dessa reproduktioner möjliggör tillgänglighet till konstverk till ett mer överkomligt pris jämfört med originalverken för konstentusiaster och köpare.


För att förklara det på ett enkelt sätt: Art prints är kopior av konstverk som trycks på olika material. Dessa reproduktioner görs med speciella tryckmetoder för att skapa avbildningar som liknar originalverken. Tanken är att göra konsten tillgänglig för en bredare publik som kan njuta av den hemma.


Den metoden jag använder är Fine Art Print, eller Giclée / Digigraphie som det också kan kallas, det betyder att tryckeriet (combihörnan) har en speciell kvalificerad utrustning och erfarenhet som krävs för att få kallas för digigraphie. Bilderna trycks ut på äkta certifierade papper och pigmentbläck som ska ge utskrifterna en livstidskvalité.Arches Aquarelle Rag - art prints papper


Förväxlas ofta med Litografi


Litografi är en tryckteknik där konstverket skapas på en platt yta, vanligtvis sten, med fettbaserat material såsom oljefärg eller tusch. Därefter behandlas ytan med vatten, som endast fäster vid de områden som inte är fettiga. När bläcket appliceras, fastnar det bara på de fettiga delarna av plattan och överförs sedan till papper eller annat material.


Detta skapar en unik tryckt bild som inte är en exakt kopia, utan ett original skapat genom litografitryckningen.


Så till skillnad från digitala art prints, som är tryckta kopior av digitala konstverk, är litografi en unik tryckprocess där varje bild är ett original skapat genom denna speciella teknik på en stenplatta eller liknande yta.

53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page