top of page

Konst i en digital era: Hur påverkar AI och teknologi konstskapandet?"

Idag vill jag ta upp det heta ämnet om hur artificiell intelligens (AI) och teknologi påverkar konstskapandet och den konstnärliga världen som helhet.


AI och kreativitet: AI har tagit stora steg inom konstvärlden och har förmågan att skapa unika konstverk på egen hand.

Från att generera abstrakta mönster till att efterlikna kända konstnärers stil, har AI blivit en kreativ kraft som utmanar traditionellt skapande.


Människa vs. Maskin: Debatten om huruvida AI kommer att ersätta mänskliga konstnärer fortsätter att vara en het potatis. Jag hoppas att människan kommer att undersöka både fördelar och utmaningar med denna teknologiska utveckling och diskutera hur konstnärer kan dra nytta av denna digitala resurs. Jag måste säga att jag blir lite rädd för hur bra AI kommer att bli. Men jag är samtidigt osäker på om det verkligen kommer att ersätta riktiga konstnärer.


Konstverk skapade med AI: För att visualisera diskussionen delar jag med mig av två akvarellmålningar skapad med hjälp av AI. En bild säger mer än tusen ord, och denna illustration kommer att ge er en konkret uppfattning om hur jäkla bra AI är, eller hur bra den kommer att bli.De här två är skapade med AI genom en prompt: "Aquarelle landscape, deforrestation with orange apocalyptic orange and black sky."


Avslutande tankar: Digitaliseringen öppnar nya dörrar för konstvärlden, och det är såklart upp till oss att utforska och dra nytta av dom möjligheterna. Jag tror det är lika bra att man accepterar att tekniken har kommit så långt, jag var först irriterad och störde mig på att människan hela tiden ska hitta sätt för att ersätta jobb och kreativa personer men det finns liksom ingen anledning att gå runt och tänka på det, för vi är ju redan där och så är det med det.

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page