top of page

Varför började jag måla?

Uppdaterat: 10 aug. 2022

Jag har aldrig hållit i en pensel eller penna förut, så hur kommer det sig egentligen att jag började måla?

Min absolut första målning 15 Augusti 2019


Jag har pysslat med lika olika kreativa saker i livet så som musik, anordnat evenemang och alltid tyckt om foto samt jobba med bilder i Photoshop i datorn, men att måla har aldrig varit ett intresse förens jag började jobba med konst i en inramningsverkstad och konstbutik.


Det var alltså konstbranchen som skapade mitt intresse för konst, jag bearbetade bilder, skrev ut foton och målningar åt andra konstnärer samt tillverkade ramar.


Några år senare blev jag nära vän med en kund på jobbet, Albin Liljestrand som målade akvarell och bläck, jag blev förälskad i hans bilder direkt och började fråga hur han bar sig åt, men även innan detta var jag väldigt förtjust i Lars Lerins akvareller och förstod inte hur man kunde måla så bra.


Efter att jag umgåtts med Albin genom jobbet några år fick jag uppmaningen att prova själv, det gjorde jag, och det var det roligaste jag någonsin gjort.

Jag började måla varenda kväll och helger, åkte upp till Albin i Ransby där vi målade hela helger, bjöd även ner honom till Karlstad där vi målade ihop och det var då för första gången Erik Hjorth blev inblandad.


Vi tyckte det hade varit kul att ha ett "konstkollo" en helg med konstnärer i samma ålder som umgås och målar. Erik nappade direkt och tog med sina målarsaker och åkte upp till Molkom där vi höll till den helgen. Sedan dess har vi tre haft en liten konstcirkel tillsammans.

"Klart vi ska ha en utstälning" - Erik Hjorth

Det kändes ganska naturligt att vi tre tillsammans som vänner och konstnärskollegor skulle ha en utställning tillsammans och efter mycket planering och samarbete med Karlstad City så lyckades vi få ihop en riktigt häftig utställning, en sån utställning som man bara gör en gång i livet. Vi fyllde 300 kvadratmeter med konst, vi fyllde alla väggar tillsammans.


På utställningen kunde man glo på konst, men också läsa lite om vår historia tillsammans. (mer om utställningen finns i ett annat blogginlägg)


Min egna karriär som konstnär börjar ta fart


Nu efter utställningen tillsammans och några mindre utställningar senare så känner jag att min egna konstnärskarriär har börjat på riktigt, jag har haft flera separatutställningar och även deltagit på Laxholmen i Munkfors.


Jag har tillsammans med Erik Hjorth skaffat en riktigt fin ateljé där vi målar både tillsammans och själva. Här har vi även möjlighet att ha mindre utställningar och happenings.


Nu målar jag så mycket jag hinner med två småbarn och satsar på att försöka få till en större utställning inom en framtid. Tills dess kan man köpa akvareller och art prints i min butik.


Ser ut som "Lars Lerin"

Något man ofta får höra som akvarellkonstnär är att det ser ut som Lars Lerins målningar, och i mitt fall är det inte så konstigt då han både är min största förebild och inspirationskonstnär samt att jag känner honom lite genom jobbet.


Att få träffa honom kontinuerligt och dessutom ha nära till hans Museum på Sandgrund känns verkligen häftigt. Tänk själv att vara gitarrist och få träffa Jimi Hendrix lite då och då.


Jag försöker såklart att hitta en egen stil och ett signum som gör att man känner igen mina målningar, vissa kan göra det som följt mig ett tag. Men det är svårt att uppfinna hjulet, speciellt när jag inte målat längre än ca 3år. Men det kommer så småningom.


Det var lite kort om mig och hur det kommer sig att jag började måla.

149 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page